Nieuws

wat zijn nu eigenlijk organic fabrics?

Wat zijn organic fabrics/Biologische stoffen?

Organic fabrics ook wel biologische stoffen, is de groenste manier om biologische vezels van hoge kwaliteit te produceren die vervolgens worden omgezet in stof. Natuurlijke stoffen die worden vervaardigd met behulp van biologische productiesystemen, van vezel tot stof, worden biologische stof genoemd. Bij de biologische landbouwmanier worden vezels gekweekt in een gecontroleerde omgevingen zonder pesticiden, synthetische meststoffen of giftige chemicaliën. Genetisch gemanipuleerd zaad voor biologische landbouw is verboden om te gebruiken.

Biologisch katoen is een bekende biologische stof die vrijwel overal verkrijgbaar is en wordt gebruikt om biologische kleding te maken. 100% gecertificeerde biologische katoenen stof is het meest milieuvriendelijk vergeleken met conventioneel katoen, omdat het een lage of helemaal geen impact op het milieu heeft. Makers van biologische garen hebben speciale verwerkingsgebieden om het biologische katoen te scheiden van het conventioneel katoen.

Katoen is een business dat veel pesticiden gebruikt en het is een van de meest verbouwde producten ter wereld. Pesticiden die tijdens het katoen groeien worden gebruikt zijn heel schadelijk en hebben een grote impact op de lucht, het water, de bodem van de aarde en de gezondheid van mensen die werken in de katoenboerderijen. Om de kwaliteit goed te houden, houden veel biologische organisaties toezicht op de biologische boerderijen waar de vezels worden verbouwd. De top vijf landen dat zijn India, China, Turkije, Tanzania en de Verenigde Staten . Deze landen produceren bijna 97% van de totale biologische katoenvezels.

Van wat zijn ze gemaakt en wat voor soorten organic fabrics zijn er?

De stof is gemaakt van biologisch geteelde katoenvezels. Naast biologisch katoen bestaat er ook biologische zijde en biologische wol op de markt.

Om een vezel als biologisch te certificeren, moeten de oorsprong en het productieproces biologisch zijn. Dat betekent dat de activiteiten worden gedaan volgens de organische normen, Er mag door het bedrijf meer dan 3 jaar geen verboden chemicaliën gebruikt zijn. Als het gaat om biologische wollen stoffen, moet de wol afkomstig zijn van gecertificeerde biologische schapen ,daar geld dezelfde 3 jaar regel voor. Ook worden de dieren gefokt volgens de biologische normen. Biologisch zijde wordt geoogst op een manier waarop er geen schade is aan de zijderupsen en de zijdecocons.

Het productieproces

Nadat biologische katoenvezels met de hand zijn geplukt in de boerderijen is dit het verdere productieproces:

1.Opslag en voorreiniging van de vezels in een apart gedeelte.

2.De verwerkingsstappen van de vezels, zoals openen, reinigen en trekken worden gedaan door alle benodigde machines.

3.De vezels worden gekamd.

4. Garens worden geproduceerd in een geïsoleerde ringspinafdeling, met een barrière om besmetting door andere vezels te voorkomen.

5.Echt toegewijde mensen worden ingehuurd om te zorgen voor 100% biologische stofproductie.

6.Alle verwerkings- en transportapparatuur voor organische vezels en garens worden gemarkeerd door middel van kleurcodering.

7.Stof die van het weefgetouw of de breister is gehaald, is gemarkeerd met de productiedatum, machinenummer, stuklengte, garenbatch en andere belangrijke markeringen

nog meer:

In het bleekproces wordt waterstofperoxide gebruikt in plaats van chloorverbindingen.

In principe voegen biologische kledingfabrikanten in elke productiefase geen schadelijke chemicaliën of niet-authentieke materialen toe. Natuurlijke vervangers worden gebruikt in elk proces, van voorbehandeling tot het maken van afgewerkte stof.

De voordelen van Organic fabrics

  1. Er worden geen chemische pesticiden en chemicaliën gebruikt bij het verbouwen van biologisch katoen op boerderijen.2. Het maakt de grond vruchtbaarder en houd het tot stand.3. Biologisch geteelde katoen kan worden gebruikt om biologische voedingsproducten voor mens en dier te maken. Biologisch katoen is dus niet alleen belangrijk in de kledingindustrie, maar ook in de voedselindustrie.4. Biologische katoenteelt produceert veel minder CO2-uitstoot.5. De Biologische katoenbouw gebruikt tot 60% minder water dan conventionele landbouwmethodes.6. Mensen en dieren worden niet blootgesteld aan chemische pesticiden. Blootstelling kan voor heftige gezondheidsschade zorgen.7. De biologische landbouw zorgt voor meer banen en een beter inkomen voor lokale boeren die dan goed betaald worden onder gecontroleerde werkomstandigheden.

Geschreven voor MyNiche door Milandro van de Put